Dieren in Indonesië

Indonesië is het thuisland van veel soorten dieren en planten, waarvan sommige enkel en alleen in Indonesië voorkomen. In Indonesië komen circa 1600 soorten vogels voor en door de talrijke koralen rondom de eilanden van Indonesië, die tot de rijkste van de wereld worden beschouwd, zwemmen er duizenden soorten vissen in Indonesië. Hieronder een lijstje van de meest bijzondere dieren in Indonesië.

Orang Utan

Orang Utan betekent ‘bosmens’, en die naam dragen ze met eer. Deze dieren zijn in het wild enkel te vinden op Sumatra en Kalimantan (Borneo). Helaas zijn er nog maar ongeveer 5000 wilde exemplaren van op dit moment, maar gelukkig wordt er tegenwoordig beter voor deze dieren en haar omgeving gezorgd. De ware schoonheid van deze dieren is pas goed te ervaren wanneer je oog in oog met ze staat, en kunt zien hoe dichtbij deze dieren biologisch gezien bij ons als mens staan.

Komodo varaan

De komodo varaan is een gigantische hagadissoort en 1 van de oudste nog levende diersoorten ter wereld. Geschat wordt dat deze dieren al 60 miljoen jaren op onze wereld rondlopen. Deze varanen komen enkel in Indonesië voor, op het gelijknamige eiland Komodo, maar ook op de omliggende eilanden Rinca, Padar en Gili Montong. De Komodo varaan kan tot 3 meter lang worden en 150kg wegen. Deze dieren maken, naast de prachtige natuur, een tocht naar de Komodo eilanden zeer de moeite waard. Hier kun je met een gids tochten maken over de eilanden, op zoek naar deze prachtige dieren.

Tarsier

De Tarsier is het kleinste (half) aapje ter wereld en komt alleen in Indonesië voor. Zij staan bekend om hun buitengewoon grote ogen, die een groot deel van hun gezicht in beslag nemen. De nek van het beestje is ook bijzonder, deze kunnen zij namelijk 180 graden draaien. De Tarsier wordt ook wel ‘spookdiertje’ genoemd, en is met name een nachtdiertje. Als de zon ondergaat komen zij te voorschijn om op kleine insecten te gaan jagen, waarbij ze meterslange sprongen kunnen maken. Op Noord Sulawesi kun je op zoek naar deze beestjes, hoewel ze niet erg makkelijk te vinden zijn.

Vlinders

Indonesië kent duizenden soorten vlinders en vrijwel overal waar je komt fladderen ze om je heen, in de mooiste kleuren en vormen. De meest opvallende is waarschijnlijk de ‘kupu kupu sayap barung’, oftewel ‘vogelvleugelvlinder’. Deze gigantische vlinders zijn de grootste ter wereld, met een vleugelspanwijdte van ongeveer 30 centimeter. Helaas wordt deze vlinder met uitsterven bedreigd, en komt ze enkel nog voor op Papua Nieuw Guinea.

Schildpadden

Hoewel ook zeeschildpadden met uitsterven worden bedreigd kun je deze dieren op veel plekken in Indonesië bewonderen. Bijvoorbeeld op Java, Bali en Lombok heb je goede kans ze te treffen wanneer je naar ze op zoek gaat. Tegenwoordig zijn er veel initiatieven om hun populatie weer te doen stijgen, en gelukkig met resultaat. Hun broedplaatsen worden beter beschermd en er zijn plekken waar jonge schildpadden groot worden gebracht en worden uitgezet, onder andere op Gili Trawangan. Het mooie is dat je voor deze dieren niet eens hoeft te duiken, vaak is snorkelen al voldoende om ze te vinden. Ze zijn niet gevaarlijk en ook niet schuw, wat ze tot prachtige dieren maakt om in het wild te treffen.

Olifanten

Op Sumatra en Kalimantan komen nog wilde olifanten voor. De Sumatraanse olifant is een stuk kleiner dan haar Afrikaanse soortgenoten, zodat zij zich beter kunnen verplaatsen in de oerwouden van deze eilanden. Helaas wordt ook de olifant met uitsterven bedreigd, vanwege zowel stroperij als het verdwijnen van leefgebied door (illegale) houtkap. Op verschillende plekken worden initiatieven genomen om voor deze bijzondere dieren op te komen. In het Gunung Leuser Park op Sumatra wordt goed voor dieren als de olifant en Urang Utan gezorgd. Een tocht door dit park is zeer de moeite waard, en brengt je dichtbij deze prachtige dieren.

Dolfijnen

Op verschillende plekken in Indonesië kun je dolfijnen spotten. Het meest bekend hierom staat Bali, maar ook op Lombok, Flores en de Molukken kun je deze magische dieren tegenkomen. Op Kalimantan komt nog een zeer bijzondere soort voor, de ‘Pesut’ of ‘Irrawaddi-dolfijn’. Eigenlijk is dit een kleine walvis soort, maar ze wordt ook regelmatig onder de dolfijnen geschaard, en ze lijkt ook veel meer op een dolfijn dan op een walvis. Het bijzondere van deze soort is dat ze niet alleen in de zee voorkomt, maar ook in ondiepe rivieren. Van nature is het een zoetwaterdolfijn, hoewel ze dus soms ook de zee in gaat. Doordat ze in rivieren zwemt staat ze dichter bij de mens, en mede daardoor worden ze helaas met uitsterven bedreigd, met name door vervuiling van rivieren of verstrikking in visnetten.

Tijgers

In de bossen van Sumatra komen op dit moment nog ongeveer 400 Sumatraanse tijgers voor. De Sumatraanse tijger is de kleinste tijgersoort op aarde. Op Kalimantan komt de Nevelpanter nog voor, een vrij onbekende, kleine pantersoort met een prachtige vacht.

Mantaroggen

Met een spanwijdte van 7 meter en een gewicht van zo’m 3000 kilo is de reuzenmanta de grootste rogsoort. De afmeting van deze prachtige dieren wordt pas echt duidelijk wanneer je er als duiker onder ligt, of als snorkelaar boven zwemt. Het is een prachtig aangezicht om te zien hoe deze gigantische dieren door het water zweven. De beste plekken om deze dieren te bekijken zijn Komodo National Park en Raja Ampat, op Papua.

Vogels

In Indonesië wonen ongeveer 1600 soorten vogels, een aantal dat goed is voor maar liefst 1 zesde deel van alle vogelsoorten op aarde. Bijzondere exemplaren zijn onder andere de Roodkuifkakatoe, te vinden op de Molukken, waar tevens vele papegaaisoorten en paradijsvogels voorkomen. Op Java leeft de pauw nog in het wild en in de regenwouden van Borneo en Sumatra kun je onder andere de Bronsstaartpauwfazant, ijsvogels en neushoornvogels tegenkomen.

Klapperdief

De klapperdief, die eigenlijk ‘Kokospalmkreeft’ heet, dankt haar bijnaam aan het gegeven dat deze grote landkrab vaak kokosnoten uit palmbomen ‘steelt’. De klapperdief is het grootste geleedpotige landdier op aarde, en deze krabsoort kan maar liefst vijf kilo wegen en een spanwijdte van negentig centimeter halen wanneer ze haar scharen spreidt. Het is een bijzonder gezicht om zo’n grote krab een boom in te zien klimmen. Je moet er echter wel voor afreizen naar de Togian-eilanden, waar deze dieren leven.

Neushoorns

Op Java komt de Javaanse neushoorn voor. Helaas zijn er naar schatting nog ongeveer zestig in leven, waarmee het een van de zeldzaamste dieren ter wereld is. Hetzelfde geldt voor de Sumatraanse neushoorn, waarvan er naar schatting nog veertig leven. Op Borneo bevindt zich een natuurreservaat waar een opvangcentrum is voor deze bijzondere dieren, waar zij proberen de soort weer in aantallen toe te laten nemen.

Cicak en Tokeh

Een blog over de bijzondere dieren in Indonesië zou natuurlijk niet compleet zijn zonder de Cicak en de Tokeh. Beide beestjes komen veel voor in geheel Indonesië, hoewel de Cicak in grotere aantallen en deze is ook iets minder schuw. De Cicak is een klein hagedisje die behoort tot de Gekko’s, en wordt ongeveer tien tot vijftien centimeter lang. Ze hebben vier pootjes met zuignapjes waardoor ze tegen muren kunnen lopen en aan het plafond kunnen hangen. Er komen weinig huizen in Indonesië voor waar geen Cicak’s binnen zijn, ze komen vrijwel overal voor. Gelukkig zijn ze volstrekt ongevaarlijk, en een andere prettige eigenschap is dat ze af en toe een vlieg of mug weghappen.

De Tokeh is een stukje groter dan de Cicak, en kan inclusief staart ongeveer 30 centimeter lang worden. Ze dankt haar naam aan het geluid dat het mannetje maakt om zijn territorium af te bakenen of om vrouwtjes te lokken. Als je het hoort weet je meteen waarom het beestje ‘Tokeh’ heet. Van nature woont de Tokeh in het bos maar ze heeft zich goed aangepast aan de mens, en vindt het ook prettig om zich te verschuilen in huizen. Overdag hebben zij een grijsblauwe kleur met verschillende kleuren vlekken, s’nachts veranderen zij hun kleur naar lichtblauw. De Tokeh heeft ook zuignapjes onder haar pootjes, waardoor zij tegen muren kan lopen en aan plafonds kan hangen. De Tokeh is erg schuw en zal zich vaak meteen verstoppen wanneer je in de buurt komt. Gevaarlijk zijn ze voor mensen niet. Daarnaast is het zo dat een Tokeh in huis volgens oude traditie geluk brengt.

Deze blog biedt een kleine kijk op de bijzondere natuur van Indonesië. We hebben het dan nog niet gehad over bijvoorbeeld de Neusaap, Gibbons, Bladapen, Honingberen, Tapir’s, wilde buffels, zwarte panters en Javaanse dwergherten…reden genoeg om snel zelf een kijkje te komen nemen!