Indonesië

Zoals je in onze blog over Lombok hebt kunnen lezen heeft Lombok veel te bieden en kun je er een prachtige stage periode doormaken. Dit neemt niet weg dat de rest van Indonesië ook zeer de moeite waard is, en als je hier toch al bent om stage te lopen, waarom dan niet meer van het land zien? In deze blog kun je lezen wat Indonesië zoal nog meer te bieden heeft.

Het prettige van Lombok is dat het een goede ligging heeft om andere delen van Indonesië te bezichtigen. Zo ben je binnen nog geen anderhalf uur en voor slechts een paar tientjes op Java, waar je onder andere onderstaande kunt doen;

Borobudur

Een van de bekendste en populairste bezienswaardigheden van Indonesië is zonder twijfel de Borobudur. Dit prachtige tempelcomplex is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en is te vinden op Java, waar het in een groene vallei ligt tussen de vulkanen Merapi en Merbabu. Deze tempel is in de 8e en 9e eeuw gebouwd, maar werd pas veel later, in de 19e eeuw, ontdekt door Engelse en Nederlandse ontdekkingsreizigers. Om de Borobudur te bezoeken kun je het best in het naastgelegen dorpje, dat ook Borobudur heet, overnachten. Dit biedt je meteen de kans om de Sunrise Tour te doen, deze kun je boeken bij hostels in de buurt en neemt je vroeg in de ochtend mee de bergen in, om op een afstandje de zon op te zien komen boven de Borobudur, een machtig schouwspel!

Prambanan

De Prambanan is het grootste Hindoeïstische tempelcomplex van Indonesië bestaande uit 240 verschillende tempels in verschillende groottes, waarvan de grootste met 47 meter hoogte in het midden staat. Dit complex is gebouwd tussen de 8e en 10e eeuw, en herontdekt in de 18e eeuw. Een mooi uitkijkpunt op afstand is Ratu Boko Hill, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het Prambanan complex met op de achtergrond de enorme Merapi vulkaan.

Merapi

Merapi betekent letterlijk ‘berg van vuur’, enigszins toepasselijk want het is de meest actieve vulkaan van Indonesië. Desondanks wonen er duizenden mensen in verschillende dorpjes aan de voet van deze vulkaan. Hoewel de vulkaan constant actief is, stamt de laatste uitbarsting uit 2010. Vanuit het meest dichtbij gelegen dorpje, Kaliurang, kun je een tocht met een legerjeep maken waarbij je over opgedroogde lavastromen een stuk de vulkaan op rijdt, een zeer indrukwekkende tocht die de kracht van moeder natuur duidelijk overbrengt.

Bromo

Bromo is met 2392 meter hoogte niet de hoogste vulkaan van Indonesië, maar waarschijnlijk wel de meest bekende. Dit komt vanwege de bijzondere ligging van deze vulkaan in de grote Tengger zandzee van acht bij tien kilometer. Met name de zonsopkomst is een indrukwekkend schouwspel in dit maanachtige landschap.

Jakarta

Jakarta is met ruim 30 miljoen inwoners op dit moment de op 1 na grootste stad ter wereld en de hoofdstad van Indonesië. Een gigantische metropool, chaotisch, lawaaierig en oneindig. Misschien niet het ultieme vakantiegevoel, maar het maakt wel meteen duidelijk dat je in een heel andere wereld terecht bent gekomen. Met name de grote winkelcentra, malls, zijn ware attracties. Gigantische gebouwen waarin honderden winkeltjes op verschillende verdiepingen worden samengebracht. Daarnaast zijn de Monas, de grote moskee en Batavia een bezoekje waard.

Sumatra

Wil je verder naar het westen dan Java, dan kom je terecht op Sumatra. Een wat meer avontuurlijk eiland omdat er nog grote regenwouden voorkomen. Wil je ontsnappen aan de drukte, dan kun je hier prima terecht. Sumatra staat bekend om haar nationale parken, zoals het Kerinci Seblat National Park, het grootste park op Sumatra, het Way Kambas National Park, dat bekend staat vanwege de Sumatraanse olifant die daar voorkomt, en Gunung Leuser National Park, waar onder andere wilde orang oetans, tijgers, gibbons, olifanten en neushoorns leven. In Bukit Lawang, een dorpje in Gunung Leuser, bevindt zich een rehabilitatie centrum voor orang oetans.

Deze dieren zijn niet de enige reden om Sumatra te bezoeken, je vindt er tevens een prachtig landschap van rijstvelden, berghellingen, oerwoud en paradijselijke stranden.

Bali

Nog dichterbij Lombok dan Sumatra en Java ligt Bali, op slechts een half uur vliegen en met ticketprijzen van ongeveer 20 euro zeer toegankelijk vanaf Lombok. Wil je er even tussenuit of je even onder toeristen begeven, dan is Bali een perfecte uitvalsbasis.

Wil je meteen super toeristisch, dan is Kuta je plek. Vanwege haar ligging vlakbij het vliegveld wordt Kuta door veel toeristen aangedaan bij een bezoek aan Bali. En terecht, want Kuta heeft prachtige stranden, maar de vele toeristen hebben wel hun weerslag op het oorspronkelijk kleine vissersdorpje, dat inmiddels is omgedoopt tot het Las Vegas van Indonesië. Volgens sommigen de beste plek in Indonesië, anderen noemen het de minst leuke plek van Indonesië.

Hoewel ook Ubud aan bekendheid toeneemt heeft het nog niet de vormen van Kuta aangenomen. Ubud wordt gezien als het culturele hart van Bali. Een leuke stad om te wandelen vanwege de vele tempels, winkeltjes en restaurants, maar ook vind je er vlak omheen de volgens velen mooiste rijstvelden van heel Indonesië.

Een van de bekendste plekken van Bali is ongetwijfeld de tempel Tanah Lot. Het is niet eens een hele grote tempel zoals de Borodudur of de Prambanan, maar de bijzondere ligging op rotsen in de zee, maakt het een unieke en bijzonder fraaie tempel om te bezoeken.

Wil je eens wat anders dan de zee, bezoek dan eens Gunung Batur of Danau Batur. De Gunung Batur is een bijna 2000 meter hoge vulkaan, met aan de voet het Danau Batur, een gigantisch kratermeer van ruim 2 bij 7 kilometer. Vanwege de hoge ligging is het hier heerlijk koel. Je kunt hier de vulkaan beklimmen voor een prachtig uitzicht, badderen in hot springs of met een kano het kratermeer op.

Komodo

Komodo bestaat uit een aantal eilanden, waarvan Rinca, Padar en het gelijknamige Komodo de meest bekende zijn. Dit zijn eilanden met een karakteristiek landschap, en de enige plek ter wereld waar de Komodo draak in het wild voorkomt. Dit is een varaansoort die 3 meter lang kan worden en meer dan 100 kilo kan wegen. Een bezoek aan deze eilanden wordt altijd begeleid door een gids.

Flores

Wil je nog verder oostwaarts afreizen dan kom je Flores tegen. Flores is 1 van de kleine Soenda-eilanden, ten oosten van de Komodo eilanden. Hoewel Flores minder bekend is onder reizigers dan bijvoorbeeld Bali en Java, beschikt het volgens sommigen over de meest mooie natuur van heel Indonesië. Lege paradijselijke stranden, woeste vulkanen en groene valleien zover het oog reikt.

Het bekendste plaatsje op Flores is Labuan Bajo, een relaxed backpackers plaatsje waar je voortreffelijk kunt snorkelen en duiken vanwege de riffen en kleurrijke koralen. Veel reizigers doen deze plek aan op hun weg van of naar de Komodo eilanden.

Andere trekpleisters op Flores zijn de kratermeren van de Kelimutu, een spectaculair natuurverschijnsel waar drie meren door mineralen bijzonder gekleurd zijn.

Kalimantan

Borneo is het op 2 na grootste eiland ter wereld en het Indonesische gedeelte ervan heet Kalimantan. Borneo is met name bekend omdat dit 1 van de weinige plekken ter wereld is waar de orang oetans nog in het wild voorkomen. Kalimantan bestaat bijna volledig uit regenwoud en ongerepte natuur, waar je prachtige jungletochten door kunt maken, zowel te voet als per boot.

Op Kalimantan leven de Dayak, waar je kennis mee kunt maken in onder andere het dorpje Tanjung Isuy,  een volk dat nog voornamelijk leeft van de jacht, landbouw en visvangst in de binnenlanden van Borneo. In de stad Banjarmasin, ook wel het Venetië van Kalimantan genoemd omdat een groot deel van het leven hier op het water plaatsvindt, kun je een grote drijvende markt bezoeken.

Papua New Guinea

Voor de echte avonturiers is daar dan uiteindelijk nog Papau New Guinea…het op 1 na grootste eiland ter wereld waar de tijd letterlijk stil heeft gestaan. Een eiland in het zuidwesten van de Stille Oceaan waar amper wegen voorkomen en waar mensen op sommige plekken nog jagen met pijl en boog. Door de moeilijke begaanbaarheid is dit zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel een erg fascinerend eiland, waarbij de natuur volgens kenners weergeeft hoe de wereld er miljoenen jaren geleden heeft uitgezien.

In Papua leven ruim 1000 verschillende inheemse volkstammen met ieder hun eigen cultuur, gewoonten, klederdracht en taal. Menigeen van deze stammen heeft geen enkel contact met de buitenwereld.

 

Papua is geen makkelijk eiland om te bereizen, en je doet er verstandig aan om je eerst goed te informeren vooraf. Ben je echter op zoek naar écht avontuurlijk, dan ben je hier op de juiste plek. Daarnaast is Papua ook het eiland waar je de Raja Ampat eilanden kunt bezoeken, een eilandengroep van ongeveer 1500 eilandjes welke volgens sommigen de mooiste plek op aarde vormen. Het is niet eenvoudig om hier te geraken, maar wel zeer de moeite waard.