Indonesisch eten

Indonesië staat bekend om haar gevarieerde en alom geliefde keuken. In deze blog een aantal gerechten die je echt niet mag missen bij je bezoek aan Indonesië!

Selamat makan!

Nasi Goreng

Nasi Goreng is waarschijnlijk het meest bekende gerecht uit Indonesië. Hoewel de basis van dit gerecht meestal hetzelfde is, bestaan er vele verschillende varianten van. In geen warung smaakt Nasi Goreng hetzelfde, wat het een leuke sport maakt om zoveel mogelijk verschillende warungs uit te proberen.

Saté

Een andere klassieker uit de Indonesische keuken is saté, een gerecht dat haar oorsprong in Indonesië en Maleisië vindt. Saté zijn drie of meer stukjes vlees op een dunne houten spies, in veel gevallen van bamboe, die worden geroosterd boven vuur of hete kolen. Saté is vrijwel overal in Indonesië verkrijgbaar, in warungs maar ook op veel plekken langs de weg.

Gado Gado

Gado Gado betekent letterlijk ‘mix-mix’ en is een Indonesische groenteschotel met pindasaus die zowel warm als koud gegeten wordt. Iedere kok heeft z’n eigen variant maar de groenten bestaan vaak uit onder andere (water)spinazie, pompoen, mais, aardappel, tahoe en taugé. De pindasaus wordt gemaakt van onder andere palmsuiker, gebrande pinda’s, pepertjes, citroen, trassi en tamarinde. Gado Gado wordt vaak geserveerd met witte rijst of met ‘Lontong’, plakrijst in bananenbladeren.

Vis

Indonesië is het grootste eilandenrijk ter wereld, wat maakt dat er erg veel vis gevangen en gegeten wordt. Gemiddeld eet men per persoon ongeveer 25 kilo vis per jaar. Het eten uit de zee komt in Indonesië in vele vormen, maar het meest gegeten wordt vis, garnalen, kreeft en inktvis. Van luxe restaurants tot provisorische houten bouwwerkjes op het strand waar op een grill vis wordt gebraden, vrijwel overal is vis verkrijgbaar, in veel gevallen diezelfde dag nog gevangen.

Nasi Pecel

Nasi Pecel is van oorsprong een Javaans gerecht en lijkt een beetje op Gado Gado. De basis bestaat net als bij Gado Gado uit groenten met pindasaus. Tegenwoordig is Nasi Pecel erg populair in Indonesië, en is het van Java naar vele andere eilanden verspreid. De groenten die voor Nasi Pecel worden gebruikt zijn vaak waterspinazie, cassave bladeren, papaja bladeren, taugé, kousenband of kool. Nasi Pecel wordt vaak geserveerd met gebakken Tempe en gebakken uitjes. De bijbehorende pindasaus kan in sommige gevallen behoorlijk pittig zijn.

Tempe Goreng

Tempe is van origine een Indonesisch gerecht. Het wordt gemaakt van sojabonen, wat het een uitkomst maakt voor vegetariërs. Tempe is zowel gezond als erg lekker, en wordt gecombineerd met vele gerechten.

Bakso

Bakso is een veel voorkomend gerecht in Indonesië, en is vrijwel op elke straathoek wel te verkrijgen, zowel in warungs als in kleine bakso kraampjes, gemonteerd achter op aangepaste brommertjes. Bakso bestaat uit vleesballen, meestal gemaakt van gemalen rundvlees maar soms ook uit kip, vis of garnalen. De ballen worden samen met noedels, taugé, tofu en gebakken uitjes geserveerd in een kommetje runderbouillon. Bakso wordt veel gegeten als tussendoortje of als snelle lunch, omdat het niet heel zwaar op de maag ligt.

Martabak

Martabak is een van de meest gegeten soorten ‘street foods’. Lang hoef je er niet naar te zoeken, aangezien het op veel plekken door straatverkopers aan de kant van de weg wordt gemaakt. Martabak kan op verschillende manieren klaar worden gemaakt, maar in de basis kan het het best vergeleken worden met een pannenkoek met groentevulling. Tegenwoordig zijn er varianten waarin men ook andere ingrediënten verwerkt. Een bekende variant op Martabak is ‘Terang Bulan’, die in tegenstelling tot Martabak erg zoet is, en kan worden gevuld met bijvoorbeeld kaas, chocola of gemalen pinda’s.

Eskelapa

Eskelapa is een koud drankje dat erg populair is in Indonesië. Het drankje is zo lekker, dat het de 19e plek heeft behaald in de top 50 lekkere drankjes van de wereld volgens CNN. Eskelapa wordt in de basis gemaakt van kokos sap en sliertjes kokos met ijs, aangevuld met vloeibare suiker, honing of siroop. Eskelapa wordt in een glas of rechtstreeks uit de kokosnoot geserveerd. In veel restaurants of warungs is Eskelapa te verkrijgen, maar ook aan de kant van de weg, waar het in kleine mobiele kraampjes vers voor je wordt klaargemaakt.

Dit is slechts een hele kleine greep uit de gevarieerde en uitgebreide Indonesische keuken. Des te meer reden om snel voor jezelf te gaan ontdekken, wat jouw favoriete Indonesische gerecht is!