Lombok

Je hebt inmiddels vast gemerkt dat wij erg enthousiast zijn over Lombok! Maar waarom is dat nou precies, en wat is er allemaal te doen hier? Hieronder een lijstje met redenen waarom wij Lombok fantastisch vinden;

De Gili eilanden

De Gili eilanden bestaan uit 3 kleine, wereldberoemde eilandjes, Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. De gili’s zijn het best bereikbaar vanaf Lombok, met de public boat vanuit de haven in Bangsal is het slechts 20 minuten varen. De Gili eilanden hebben elk een eigen karakter, die voor iedere toerist wat te bieden heeft. De rust op Meno, de relaxedheid op Air of juist de party-vibes op Trawangan;

het is het ultieme vakantiegevoel met prachtige zandstranden, palmbomen en verse kokosnoten. Overdag kun je hier heerlijk zwemmen, snorkelen of duiken, of gewoon lekker aan het strand hangen. ‘s Avonds is er live muziek, zijn de vele barretjes geopend en bruist het van de positieve energie. Een plek waar veel backpackers samenkomen met de lokale bevolking, en er samen een feestje van maken!

De Rinjani vulkaan

De Rinjani vulkaan is de op 2 na hoogste vulkaan van Indonesië en waar je op Lombok ook bent biedt ze een spectaculair uitzicht. Om de vulkaan heen bevindt zich een groot natuurpark, dat ongeveer 20% van het gehele eiland beslaat. In dit natuurpark kun je prachtige trektochten maken, en voor de echte avonturiers is het mogelijk om de vulkaan tot aan de rand te beklimmen. Dit is een pittige, meerdaagse klim, maar wordt beloond met een blik in de vulkaan, waar zich een kratermeer bevindt en waarin een nieuwe vulkaan zich gevormd heeft!

Senggigi

Senggigi is een heerlijk, rustig badplaatsje waar veel toeristen komen. De sfeer is er gemoedelijk, het heeft een prachtig strand en je kunt er relaxed voor souvenirtjes winkelen in de verschillende winkeltjes of op de Art Market. ‘s Avonds komt hier het nachtleven op gang in verschillende restaurants, kroegjes en nachtclubs. In Senggigi is altijd wat te doen!

Kuta

Kuta is van origine een beroemde plek onder surfers, aangezien je hier door de stroming vrijwel altijd goed kunt surfen. Langzaam is Kuta uitgebreid met restaurants, winkels en guesthouses om de surfers te voorzien, en inmiddels is het een levendig badplaatsje geworden waar een relaxte sfeer hangt. Daarnaast liggen vlakbij Kuta nog meer prachtige stranden zoals Mawun Beach, Selong Belanak en Tanjung Aan. Een heerlijke plek om een weekendje naartoe te gaan en tot rust te komen.

Monkey Forest

Hoe vaak krijg je de kans om wilde apen te zien? In Monkey Forest kan het! Een prachtige, kronkelige weg door bossen en rijstvelden waarbij je langs tal van kleine bergdorpjes komt, brengt je binnen slechts 45 minuten rijden vanaf Senggigi hoog de bergen in waar het heerlijk koel is en waar deze apen in het wild leven en te zien zijn.

Gili Nanggu

Wie wil er nou niet naar een onbewoond tropisch eiland met palmbomen, witte stranden en azuurblauwe zee? Op Gili Nanggu vind je het allemaal! Een klein eilandje aan de kust van Lombok waar geen mensen permanent wonen, waar je je met een klein bootje naar toe kunt laten varen om er een dagje lekker aan het strand te relaxen of de vele, kleurrijke vissen onder water te bezichtigen. Je kunt Nanggu prima als dagtocht bezoeken, of als onderdeel van een kleine rondreis langs verschillende onbewoonde eilandjes, waarbij je ook Gili Tangkong en Gili Sudak aandoet.

Snorkelen en duiken

Er zijn vele plekken rondom Lombok waar je prachtig kunt snorkelen en duiken. Gekleurde vissen in alle vormen en maten, en op sommige plekken kun je zelfs zeeschildpadden vinden! Daarnaast is Lombok een uitgelezen plek om je PADI licentie te halen, vanwege de vele goede duikscholen en de relatief lage prijzen die er hier voor gevraagd worden.

Diversiteit

Hoewel Lombok overwegend Islamitisch is, wonen er ook Balinese hindoes op Lombok, en zijn er ook Balinese Hindoe tempels om te bezoeken, zoals Pura Narmada, Pura Lingsar en Pura Meru. Ook zijn er hier en daar Balinese eetgelegenheden waar op traditionele wijze varken wordt bereid, zeldzaam op het verder overwegend islamitische Lombok.

Watervallen

Op Lombok zijn talrijke watervallen te vinden, zoals de Gangga Waterfalls, Senaru Waterfall, Tiu Teja en Tiu Kelep. Omgeven door prachtig natuurgebied zijn dit prachtige dagtochten om te maken, met als beloning een duik in het steenkoude bronwater.

Traditionele markten

Wat geeft je nou meer het echte gevoel van in het buitenland zijn als een Aziatische markt? Een ware mengelmoes van kleuren en geuren zoals deze nergens in Europa voorkomen. Ontdek hier fruitsoorten, kruiden en specerijen waar je nooit eerder van hebt gehoord!

Mataram

De hoofdstad van Lombok, Mataram is een stad met ongeveer 400.000 inwoners. Geen metropool als Jakarta dus, maar wel een leuke stad met ontzettend veel straatjes met daarin kleine winkeltjes, eettentjes en marktjes. Daarnaast is er in Mataram een groot winkelcentrum met meerdere verdiepingen en sinds kort een heuse bioscoop!

Pink Beach

Ooit eens een roze strand gezien? De wereld telt er in totaal zeven, en één daarvan is Pantai Pink op Lombok. Eigenlijk heet het Pantai Tangsi, maar vanwege de kleur van het strand staat het bekend als Pantai Pink. De roze kleur van het strand wordt veroorzaakt door de unieke manier waarop zand zich met stukjes schelp heeft vermengd.

Pantai Pink is niet simpel te bereiken, het ligt helemaal in het zuidoostelijke puntje van Lombok, maar is de reis meer dan waard. Mede door het dichtbij gelegen Tanjung Ringgit, waar je letterlijk op de rand van het eiland staat en een prachtig panoramazicht hebt dat reikt tot aan Sumbawa, volgens sommigen het mooiste uitkijkpunt van heel Lombok.

De weg tussen Ampenan en Bangsal

De enige weg tussen Ampenan en Bangsal is een waar plaatje, met name het laatste gedeelte na Senggigi neemt je mee over hoge klifrotsen die telkens een nieuw panoramisch uitzicht bieden over Lombok, de Gili eilanden en in de verte de Gunung Agung op Bali. Een prachtige weg om onderweg te stoppen, iets te kopen bij de vele straatverkopers en je te vergapen aan de in de Indische oceaan ondergaande zon.

Desert Point

Als de wind en het getij goed staan is Desert Point 1 van de beste surfspots ter wereld. Niet bedoeld voor beginners, maar als je verder gevorderd bent is dit de plek waar je wilt zijn. Maar ook als je niet kunt surfen, is het prachtig om het anderen wel te zien doen op deze mega grote golven. En als de zee erg rustig is, houd je alsnog een prachtig uitzicht over.

Sasak cultuur

Hoewel west- en zuid Lombok vrij ontwikkeld zijn met plekken als Senggigi en de Gili eilanden, vind je in Centraal en Oost Lombok nog makkelijk plekken waar amper blanke mensen eerder zijn geweest. Hier is de Sasak cultuur nog springlevend, een fascinerende cultuur die bekend staat om haar scherpe eten, handwerk, muziek en dans, de typische Sasak huisjes en bruiloften. Het komt geregeld voor, met name in het weekend, dat een grote parade door de straten trekt om een trouwerij te vieren, een gezellig en luidruchtig tafereel.

Sembalun

Sembalun is een bergdorpje, gelegen in een hoge bergvallei en omringd door hoge heuvels en bergtoppen. Het is er vanwege de hoge ligging heerlijk koel en de omgeving is er prachtig groen. Vele rijstvelden, maar ook aardbei-plantages waar je voor een klein bedrag onbeperkt mag plukken en eten. Sembalun is het vertrekpunt wanneer je de Rinjani wilt beklimmen, maar ook als dit niet je bedoeling is, is Sembalun prachtig om te bezoeken vanwege de bijzonder fraaie route er naartoe, de unieke ligging en het prachtige uitzicht dat je hier hebt.

Centrale ligging

Zoals je hebt kunnen lezen heeft Lombok zelf ontzettend veel te bieden. Als kers op de taart heeft Lombok ook nog eens een prima centrale ligging om bijvoorbeeld Java en Bali, of het in het oosten gelegen Flores of Komodo te bezoeken. Allemaal mogelijkheden die vanaf Lombok simpel te ondernemen zijn. Plan je bezoek dus ruim in, en gun jezelf wat tijd om nog meer van dit prachtige land te zien!