Ben je nieuwsgierig naar een buitenlandse stage? En ben je aan het overwegen of zo’n stage of vrijwilligersperiode bij jou past? Kijk dan eens naar dit lijstje met eigenschappen waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn voor een periode in het buitenland.

Doorzettingsvermogen
Een stage in het buitenland zal een beroep gaan doen op je doorzettingsvermogen. Hoewel de beloning van een stage in het buitenland veel groter is, zal het ook meer van je vragen. Sowieso is het opdoen van nieuwe werkervaring al vermoeiend, maar om dit ook nog eens te doen in een vreemd land met een andere taal, cultuur en gewoonten, zal dit soms overweldigend en zwaar maken. Je zult dan ook ongetwijfeld lastige momenten gaan ervaren. Maar daar tegenover staan zoveel mooie, unieke momenten die je nooit in Nederland zult ervaren, die het dit meer dan waard maken.

Avontuurlijk
Maandenlang verblijven in een vreemd land… je moet er wel een beetje avontuurlijk voor zijn. Af en toe iets durven bestellen van een onleesbare menukaart bijvoorbeeld. Rondreizen en erachter komen dat je vergeten bent je treintickets te bestellen. Of nieuwe plekken verkennen terwijl je geen enkele naam op de landkaart herkent. Je moet er wel de charme van in kunnen zien. Maar in de meeste gevallen blijkt het bestelde gerecht heerlijk te smaken, kun je nog net kaartjes kopen op het station en is de nieuwe omgeving mooier dan je vooraf had gehoopt!

Nieuwsgierig
Stage lopen in Indonesië is een beetje alsof je weer terug gaat naar je kindertijd. Veel dingen zullen nog helemaal nieuw en onbekend voor je zijn. Alles is anders dan je gewend bent, de mensen, het verkeer, het eten, zelfs de geur op straat en de lucht die je inademt. Een bepaalde mate van nieuwsgierigheid naar het opdoen van nieuwe ervaringen is hierbij een goede eigenschap.

Respectvol
Als je langere tijd in het buitenland doorbrengt zul je merken dat andere culturen heel erg kunnen verschillen van de Nederlandse. Hoewel je daar uiteraard je eigen mening over mag (en zult) hebben, is het wel belangrijk om respectvol te blijven. Het is goed om te kunnen accepteren en ook te waarderen dat dingen niet overal op dezelfde manier verlopen. Maar is dit niet juist, wat een buitenlandse stage zo interessant maakt?

Zelfstandigheid
Een stage in het buitenland zal veel vragen van je zelfstandigheid. Hoewel je uiteraard in contact blijft met school, en ook hier begeleid zult worden, is het toch anders dan stage lopen in Nederland. In het buitenland zul je veel vaker zelf moeten besluiten wat goed of handig is in een bepaalde situatie. Soms zal dat lastig zijn, maar je ontwikkelt jezelf hierdoor een stuk sneller dan je ooit in Nederland had kunnen doen.

Initiatiefrijk
Een groot verschil met een stage in Nederland, is dat je in het buitenland zelf wat meer initiatief moet kunnen nemen. De hapklare brokken die je in Nederland vaak krijgt aangereikt, zijn hier veel minder aanwezig, en je zult dus zelf vaak initiatief moeten opbrengen om echt alles uit je stage te halen.

Sociaal
Tijdens een stage in het buitenland begin je eigenlijk helemaal alleen, of misschien met één of twee bekende klasgenoten uit Nederland. Je zult dus snel een nieuw netwerk bouwen. Het helpt hierbij als je een beetje sociaal bent aangelegd, en het leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen. Vooral in een sociaal land als Indonesië, waar mensen graag een praatje met je willen maken over van alles en nog wat!

Flexibel
In Nederland is alles vaak vooraf geregeld, waardoor je weinig voor verassingen komt te staan. Tijdens een stage in bijvoorbeeld Indonesië is dit soms heel anders. Zo kun je zomaar gevraagd worden om een Engelse les te geven, omdat je uitspraak zo goed is. Of wordt je op een dag door de directeur van de school waar je stage loopt uitgenodigd om samen op bezoek te gaan bij het ministerie van onderwijs, omdat ze daar buitenlandse stagiaires zo leuk vinden. Je rolt soms van de ene verbazing in de andere!

Creatief
Omdat niet alles al vooraf bepaald is, is het in sommige situaties handig om een beetje creatief te zijn. Bijvoorbeeld de taalbarrière overbruggen door deels te kunnen communiceren met handen, voeten en gezichtsuitdrukkingen. Of bijvoorbeeld zelf spelmateriaal maken voor kinderen uit de buurt. Het scheelt daarbij wel, dat je het eigenlijk nooit echt fout kunt doen, en vrijwel alles altijd met enthousiasme wordt ontvangen. Dit maakt het des te leuker om creatief bezig te zijn!

Durf
Stage in het buitenland… het klinkt simpel, maar het is best een onderneming en een moedige stap. Maandenlang doorbrengen in een onbekend land is ontzettend leuk, maar ook spannend. Wat nou als het niet klikt op je stageplek? Of je krijgt ontzettend heimwee? Gelukkig zijn we ons erg bewust van deze mogelijke hindernissen, en zullen wij je daarbij waar nodig in bijstaan. En met alle andere Nederlandse studenten hier hoef je je nooit eenzaam te voelen of te vervelen!

10 EIGENSCHAPPEN DIE GOED PASSEN BIJ EEN STAGE IN HET BUITENLAND