BAU NYALE

Zoals sommigen misschien wel op onze FB-pagina zagen, hebben we een prachtige foto van Kevin over het Bau Nyale festival gepost. Dit festival is een must om bij te zijn als je op Lombok bent. Het strand wordt prachtig verlicht terwijl mensen naar de Nyale zoeken. Het festival bestaat echter niet alleen uit wormen vangen. Bezoekers kunnen ook een wayang kulit-voorstellingen bijwonen (schimmenspel), daarnaast worden er traditionele wedstrijden gehouden en zijn er kraampjes waar je lekker eten kan kopen.

Het Bau Nyale festival wordt elk jaar gevierd, op de 20’ste dag van de 10’de maand op de traditionele Sasak kalender. Het is een traditionele ceremonie, waarbij inwoners opzoek gaan naar zeewormen (nyale) die alleen in deze periode van het jaar voorkomen. Traditioneel vindt de ceremonie plaats in de regio van Kuta, maar verplaatst zich als de wormen ergens anders worden gespot.

De inwoners van Lombok geloven dat de Nyale niet gewone zeewormen zijn, maar heilige wezens die geluk en voorspoed brengen aan degene die de zeeworm vangt. Dit vanwege de legende “Mandalika”, die in Zuid-Lombok plaats vond.

Lang geleden leefde er op Lombok een mooie prinses. Zij luisterde naar de naam Mandalika. Verhalen over haar schoonheid bereikten alle hoeken van het eiland. Prinsen vochten om haar hand. Dit alles maakte de prinses intens verdrietig. Ze wilde niets liever dan vrede op het eiland. Om een einde te maken aan de chaos, wierp ze zichzelf in zee. Het volk probeerde de prinses te redden, maar in plaats van haar lichaam vonden ze een grote hoeveelheid zeewormen, de Nyale. Verondersteld wordt dat de zeewormen een reïncarnatie zijn van prinses Mandalika.

Mocht je in februari op Lombok zijn, dan is het absoluut de moeite waard om dit festival te bezoeken. Interesse? Neem dan contact met ons op.