JE EERSTE WOORDJES BAHASA INDONESIA

Alhoewel niemand in Indonesië (of waar ook ter wereld) direct van je zal verwachten dat je vloeiend hun taal spreekt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker door de lokale taal te leren. Daarnaast is het ook veel makkelijker om op te gaan in de cultuur en nieuwe vrienden te maken. Je zult verstelt staan hoezeer het gewaardeerd wordt, als je al een paar woordjes Indonesisch kunt!

Language Bubble

Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt met een aantal belangrijke zinnen. Mocht je meteen enthousiast worden en de zinnen willen vertalen, bijvoorbeeld met behulp van Google Translate, let er dan wel op dat de vertaling soms een beetje raar wordt, doordat deze vertaalprogramma’s woord voor woord vertalen, en geen rekening houden met context.

Op het internet zijn veel websites te vinden waar je de eerste woordjes en zinnetjes van een bepaalde taal kunt leren. Nog leuker is het om iemand te vinden die de taal al spreekt, misschien dat je hem of haar kan vragen om de volgende zinnen te vertalen;

 • Spreek je Engels? Dit is je standard back-up zin. Veel mensen spreken een beetje Engels en kunnen je wegwijs maken als je vragen hebt. Ga er wel spaarzaam mee om, want voor je het weet spreek je alleen Engels en sla je de lokale taal over.
 • Hallo, tot ziens: Het is wel zo prettig als je iemand in zijn eigen taal kunt begroeten. Makkelijke punten om te scoren!
 • Alsjeblieft, Dank je, Het spijt me: Door deze uitdrukkingen aan je boodschap toe te voegen kom je vaak al een heel eind. Het is nooit slecht om beleefd te zijn.
 • Getallen van één tot tien, twintig, dertig t/m honderd, duizend: Getallen heb je vrijwel overal voor nodig. Hoe kun je bijvoorbeeld winkelen of een taxichauffeur een adres geven zonder de getallen te kennen?

pasar

 • Hoeveel kost dit? Reizen kost nou eenmaal geld. Maar hoeveel precies? Met deze vraag weet je algauw of je souvenir een koopje of een duurkoop is.
 • Mijn naam is / Ik kom uit… Mensen zijn altijd nieuwsgierig naar wie jij bent en waar je vandaan komt. Het helpt als je ze dit in de lokale taal kunt vertellen. Het komt vriendelijk over en je zult algauw een nieuwe vriend gemaakt hebben.
 • Waar is het toilet? Om pijnlijke situaties te voorkomen is het handig om deze zin klaar te hebben staan. Ook leer je meteen ‘waar is’ te zeggen, wat superhandig is in allerlei situaties. En als je toch eenmaal bezig bent, misschien goed om links, rechts, ver en dichtbij te leren?
 • Ik wil graag…: Handig voor in het restaurant. Gebruik deze zin en de woorden die je op het menu ziet. Eet smakelijk!
 • Ik begrijp het niet: In plaats van maar gewoon ja te knikken terwijl je het niet snapt, kun je ook proberen te leren wat de ander bedoeld. Met deze zin kun je aangeven dat je de ander niet begrijpt en graag meer uitleg wilt.

Naast deze handige zinnen is het ook belangrijk om woorden voor noodsituaties te kennen:

 • Help!
 • Noodgeval!
 • Bel de dokter.
 • Bel de politie.
 • Ik ben…(belangrijk als je de hulpverleners moet uitleggen waar je bent)

Een handige plek om je eerste woordjes Indonesisch te oefenen is deze blog van FootPrint Travelwaar de woorden en zinnen te beluisteren zijn.

Voor een echte stage in Indonesië heb je natuurlijk wel wat meer kennis van de taal nodig dan in deze blogs wordt aangeboden. Dus ondanks dat wij onze stageplekken deels selecteren op aanwezigheid van Engels sprekende medewerkers, bieden wij ook een eigen cursus Bahasa Indonesia aan, omdat wij het belangrijk vinden dat jij met de lokale taal uit de voeten kunt. Selamat Belajar!