JASPER

Afgelopen half jaar ben ik via The Indonesian Experience naar Lombok geweest, om daar stage te lopen bij Paramita. Hier was ik een sociaal werker voor jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie, maar ook met meisjes die in een safehouse zaten vanwege bijvoorbeeld mishandeling. Dit waren twee heftige doelgroepen, waar ik enorm veel heb kunnen leren.

In de eerste instantie moest ik al leren hoe ik om moest gaan met het verschil in cultuur. Zo waren er veel kleine dingen die anders liepen in Indonesië dan ik gewend was. De eerste maand was daarom vooral een tijd van alles in me op nemen, en kijken waar mijn plek zou kunnen liggen binnen de organisatie. Ik nam alles aan wat op mijn pad kwam, en leerde enorm veel. Niet alleen over het werken bij de organisatie, of in Indonesië, maar ook over hoe ik me moet neerzetten in een nieuwe situatie.

In de vijf maanden die ik stage heb gelopen ben ik heel erg gegroeid. Ik ben volwassener geworden, heb Indonesisch geleerd, vrienden gemaakt en een professionele band opgebouwd met professionals uit verschillende werkvelden. Wat vooral leerzaam voor me is geweest is hoe ik om moest gaan met de manier van het contact aangaan met collega’s en cliënten. Ik moest veel werken aan mijn contacten, en bewust bezig zijn met opzoeken van de mensen waarmee mijn contact belangrijk was voor mijn stage, zoals mijn baas bij Paramita.

Ik ben terug gekomen van mijn stage als een completere professional, én mens. Dit had ik niet zo kunnen doen zonder de hulp van Nick en Roberto van the Indonesian Experience. Op de moeilijke momenten was Nick er altijd om me, met lokale kennis, verder te helpen. Ook met het regelen van zaken als huisvesting en visum hebben ze me erg geholpen. Ik ben erg dankbaar voor de kans om deze ervaringen te kunnen hebben gehad, en zo te hebben kunnen groeien. Ik mis Indonesië zelfs zo dat ik in februari weer naar Lombok ga met the Indonesian Experience!