ERVARINGEN

LUNA

Naar Indonesië gaan en daar mijn afstudeeronderzoek doen, dat klonk te mooi om waar te zijn. Toch was dit een droom die werkelijkheid werd. Samen met Johanne heb ik 4,5 maand in Lombok gewoond.

Vanaf het begin van ons onderzoek was er veel ruimte voor onze eigen initiatieven. Dit vond ik erg leuk, omdat we hierdoor naast ons onderzoek ook andere activiteiten hebben kunnen ondernemen wat voor mij veel heeft toegevoegd aan de tijd in Indonesië. Zo hebben wij kunnen helpen met een cliëntcasus, foto’s voor de social media en een muurschildering voor de organisatie gemaakt en hebben wij studenten van de universiteit kunnen coachen. Natuurlijk was er naast ons onderzoek en de andere activiteiten ook ruimte om het land te ontdekken. Dagjes weg naar mooie plekken in Lombok, op vakantie naar Bali, een berg en een vulkaan beklimmen, snorkelen; alles was mogelijk…

Lees hier verder

JASPER

Afgelopen half jaar ben ik via The Indonesian Experience naar Lombok geweest, om daar stage te lopen bij Paramita. Hier was ik een sociaal werker voor jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie, maar ook met meisjes die in een safehouse zaten vanwege bijvoorbeeld mishandeling. Dit waren twee heftige doelgroepen, waar ik enorm veel heb kunnen leren.

Ik ben terug gekomen van mijn stage als een completere professional, én mens. Dit had ik niet zo kunnen doen zonder de hulp van Nick en Roberto van the Indonesian Experience. Op de moeilijke momenten was Nick er altijd om me, met lokale kennis, verder te helpen. Ook met het regelen van zaken als huisvesting en visum hebben ze me erg geholpen. Ik ben erg dankbaar voor de kans om deze ervaringen te kunnen hebben gehad, en zo te hebben kunnen groeien. Ik mis Indonesië zelfs zo dat ik in februari weer naar Lombok ga met the Indonesian Experience!

Lees hier verder

LYSANNE

Ik had nooit gedacht dat ik naar Lombok zou gaan voor mijn vrije minor. Nadat ik echter was uitgeloot voor een andere minor, zei één van mijn klasgenoten (Thank you, Dianthe) voor de grap: “Dan ga je toch mee naar Indonesië?” De grap, werd echter al snel realiteit, omdat ik wist ik dat ik zo een kans nooit meer zou krijgen.

Ook al had ik mijn twijfels vooraf, ik heb tot op de dag van vandaag nooit spijt gehad. Mijn stage op Lombok is een zeer bijzondere ervaring geweest. Ik heb veel geleerd, met name ook over mijzelf als persoon, door de cultuurverschillen, de taalbarrières, de verschillende religies en de uiteenlopende problematieken in het land. Ik ben als een “rijker” persoon teruggekeerd naar Nederland. Met mooie herinneringen aan de dingen, die ik heb gedaan en de mensen, die ik heb mogen ontmoeten. Hun vriendelijkheid en barmhartigheid zal ik niet gauw vergeten.

Dus als je nog twijfelt, niet doen! Go go go…!

JOHANNE

Indonesië; het land waar men drie keer per dag nasi moet eten om vol te zitten. Het land waar men non-stop lijkt te lachen. Het land waar het zo warm is dat je je na het douchen afvraagt of je je wel goed hebt afgedroogd of dat je alweer aan het zweten bent. Het land waar de mensen na één oogopslag je vriend zijn. Het land waar ik 4,5 maanden mocht wonen om mijn afstudeeropdracht uit te voeren met mijn klasgenoot.

Het is een magisch land. Ze glimlachen constant, groeten overal en bedanken zelfs op het moment dat de ander eigenlijk bedankt moet zeggen. Vriendschappen hier zijn als vage kennissen in Nederland. Je hoeft hier maar naar iemand te kijken en je bent zijn vriend. Je hoeft niks te doen en je hebt al honderd vrienden in dit land. Mensen nodigen je al snel uit om bijvoorbeeld bij hen thuis te komen eten. Het Indonesische eten is heerlijk, maar ook scherp. Het spreken van de Indonesische taal is erg leuk! Het zorgt voor een extra stukje contact met de mensen. Uiteindelijk hebben de mensen die ik heb mogen ontmoeten en leren kennen mijn reis tot iets ontzettend moois en waardevols gemaakt! Ik raad dan ook iedereen aan om zo veel mogelijk samen met de lokale bevolking te doen…

Lees hier verder

BRITTA

Ik ben student Logistics Engineering en misschien denk je dan niet meteen aan een stage bij een stichting voor mensen met een beperking. Maar logistiek is er overal. Ik heb me gefocust op de distributie van de cliënten hun eigengemaakte producten. Waar je je in Nederland vooral focust op Westerse bedrijven, kom je hier terecht in een omgeving met minder middelen. Je kennis verrijken en delen in een andere omgeving dan dat je als het ware aangeleerd wordt, is de beste ervaring die je kunt op doen.

The Indonesian Experience regelt niet alleen je stage, maar ook je huisvesting. Tijdens mijn stageperiode verbleef ik op een locatie waar ik veel nieuwe mensen heb ontmoet waar ik nu nog steeds contact mee heb. Kortom: ik heb een geweldige tijd gehad en vind het super tof dat andere mensen dit ook mogen gaan ervaren!

Lees hier verder

DOORTJE

In september 2022 mocht ik als student sociaal werker, mijn grote avontuur naar Lombok beginnen. Dit was niet gelukt zonder de hulp van de Indonesian Experience. Samen met Nick heb ik veel kunnen regelen zoals mijn visum, woonplek, minorplek en een taalcursus.

Mijn minor heb ik gedaan bij een speciaal onderwijsschool. Door het leren van de taal heb ik kunnen communiceren met de kinderen en daardoor mijn projecten in goede banen kunnen uitvoeren. Ik heb veel kunnen leren van de verschillende gewoontes en gebruiken, wat ervoor zorgde dat ik andere culturen beter heb leren begrijpen. Het is erg gaaf om mee te doen met deze gewoontes en gebruiken. Ik heb mij ontwikkeld als een zelfstandige interculturele persoon en professional.

Dit was één van de gaafste en mooiste ervaringen uit mijn leven. Daarvoor de Indonesian experience, heel erg bedankt!

Lees hier verder

LUKA

En toen had ik mijn vliegticket geboekt en werd het realiteit. Ik ging een half jaar naar Indonesië waarvan 5 maanden naar Lombok. Wat een spanning, geen idee wat me te wachten stond. Hier probeerde ik gaande weg de voorbereidingen wel achter te komen, maar Nick vertelde mij elke keer aan de telefoon dat ik het moest komen ervaren. Ik, met mijn eigenwijze hoofd, vond dat erg lastig te accepteren en wilde zo goed mogelijk weten wat ik kon aantreffen en welk project ik zou helpen opzetten. In Indonesië ging ik namelijk voor mijn vrije minor stage lopen bij Harapan Baru Lombok waarbij ik zou werken in het dorp Lembah- sari om samen met de jongeren ontwikkelingsprojecten op te zetten. 

Als je de kans en de financiële mogelijkheden hebt, zou ik absoluut aanraden naar Indonesië te gaan. Je leert een prachtig land, een nieuwe cultuur en jezelf op een andere manier kennen. Om niet overspoelt te worden met dingen die geregeld moeten worden en met minder spanning op pad te gaan heeft de indonesian experience mij erg goed geholpen. Het idee dat er iemand in de buurt woont die je al een beetje kent en waar je op terug kan vallen geeft een heel veilig idee. Daarnaast had ik nog nooit een verre reis in mijn eentje gemaakt en met de vragen die ik hierover had, kon ik goed terecht bij Roberto of Nick.

Lees hier verder