VOLUTOURISM

Waarschijnlijk heb je al gelezen op onze website dat wij bewust niet aan voluntourism doen. Hiervoor hebben wij een aantal redenen, die wij graag in deze blog willen toelichten.

Risico’s van voluntourism

Voor veel sociaalbewuste reizigers is voluntourism een droom. Wie wil er nou niet reizen en tegelijkertijd een paar weken meehelpen om een school te bouwen in Afrika, of les te geven aan weeskinderen op Bali. Maar vaak doen dit soort projecten meer kwaad dan goed. Organisaties als Friends International, UNICEF, maar ook Nederlandse organisaties zoals, Defence for Children, ANVR en Beter Care Network Netherlands staan negatief tegenover voluntourism, vooral als de werkers niet vaardig zijn op het gebied waarin zij aan de slag gaan.

En hoewel een vaardige vrijwilliger veel goeds kan doen, bieden de meeste voluntourism organisaties slechts kortdurend verblijf aan. Een gemiddeld verblijf is vaak een paar dagen tot ongeveer drie weken. Dit is vrijwel altijd onvoldoende tijd om een blijvend verschil te maken bij een organisatie, en beschadigd vaak de hulpbehoevenden meer dan dat het hen helpt. Vooral bij kinderen (die de populairste ‘bestemming’ vormen voor dit reizen) is het enorm schadelijk.

Stel je eens voor dat je een weeskind bent en bij één van zulke organisaties woont. En elke paar weken komt er een nieuwe vrijwilliger die ‘even’ voor je komt zorgen. Zij komen binnen, bouwen een emotionele band met je op en verlaten je weer. Het is enorm schadelijk voor de hechting van een kind, ze leren op niemand te bouwen en er zit geen structuur in de begeleiding. Het probleem wordt nog tragischer als je bedenkt dat meer dan 50% van de kinderen op Bali die in dit soort weeshuizen wonen, helemaal geen wees is. En dat veel kinderen die naar scholen gaan die aan voluntourism mee werken, onder druk worden gezet. “Wees aardig tegen die toerist, want anders helpen wij jou en je familie niet meer.”

Een andere veelgehoorde truc is dat dit soort organisaties vaak vragen om een donatie. Bijvoorbeeld om de armoedige lokalen op te knappen. De vrijwilliger zet thuis een actie op om de organisatie te helpen en doneert daarna een geldbedrag. Maar zodra de vrijwilliger weg is verdwijnt dit geld. En er wordt niks opgeknapt, zodat de volgende vrijwilliger weer gul doneert om de slechte omstandigheden op te lossen.

In feite worden de zwakkeren uitgebuit voor persoonlijke winst. En nu er steeds meer sociaal bewuste reizigers zijn, wordt het risico voor de kinderen en de gehandicapten om misbruikt te worden steeds groter. Alles voor een mooie Facebook-foto voor de toerist en geld voor de organisatie. Dit is, naar onze mening, niks minder dan pure mishandeling. Wij adviseren je dan ook niet zomaar met een organisatie in zee te gaan, maar na te gaan of deze legitiem werk verricht. Dit kun je doen door vooraf een aantal vragen te stellen;

Hou altijd deze vragen in je achterhoofd

  • Als zij jou voor een korte periode (enkele weken) willen hebben, is dit vaak geen goed teken. Als je in het buitenland vrijwilligerswerk gaat doen heb je minstens een aantal weken nodig om te acclimatiseren en om te zien waar jij je steentje aan kunt bijdragen. Pas daarna kan het echte werk gaan beginnen. Zou jij zelf willen dat er elke paar weken een ander iemand op jouw kind past of belangrijke beslissingen in je bedrijf neemt?
  • Kan het werk dat je wil gaan doen daar ook niet worden gedaan? Mensen in Afrika en Indonesië kunnen zelf ook prima een muurtje metselen.
  • Word je gevraagd of zelfs verplicht om een bedrag te doneren? Als jij vaardig bent, je eigen verblijf bekostigt en voor langere tijd wilt helpen, zouden ze juist enorm blij met je moeten zijn.
  • Ga na of je zelf toezicht kunt houden op het geld dat je bij elkaar verzamelt. Het is natuurlijk prima om een donatie te doen, maar zorg dat je zelf toezicht en controle kunt houden op hoe het geld besteed wordt.
  • Welke vaardigheden heb ik en hoe dragen deze bij aan het verbeteren van de lokale situatie aldaar?
  • Waarom wil ik hier gaan werken? Het is belangrijk dat je met de juiste motivaties hiernaartoe komt.

Vragen die je de organisatie zou moeten stellen

  • Vraag of het mogelijk is om een eerdere vrijwilliger te kunnen spreken. Zij kunnen je vaak al veel meer vertellen over hoe het binnen de organisatie aan toe gaat.
  • Is deze instelling bekend bij de overheid? Het is belangrijk om te weten of de organisatie überhaupt legitiem is. Op deze manier kan de overheid toezicht houden op de activiteiten die binnen deze instelling plaatsvinden.
  • Hoe zijn eerdere donaties besteed? Een goede organisatie geeft openheid over hoe zij te werk gaan. Het is belangrijk om te weten of zij eerdere donaties hebben ontvangen en hoe deze besteed zijn. Je kan dit eventueel nagaan door contact op te nemen met een eerdere vrijwilliger en te vragen waarvoor zij geld gedoneerd hebben.
  • Is het mogelijk om zomaar een bezoek te brengen (dit wijst op gebrekkige privacy voor de cliënten van de instelling. Een instelling is geen dierentuin, ook mensen in derdewereld landen hebben behoefte en recht op privacy).
  • Is er vast personeel en zijn deze getraind in hun vak? De mensen die met cliënten werken dienen natuurlijk professioneel te zijn. Daarnaast biedt het continuïteit binnen de organisatie.
  • Hoe wordt er gewerkt aan de re-integratie van cliënten? Een goede instelling denkt en werkt vooruit. Anders blijven de deelnemers en hun families altijd afhankelijk van deze instelling.

Het is altijd goed om anderen te helpen. Maar wees je wel bewust dat slecht uitgevoerd werk vaak meer kwaad doet dan goed. Dit is voor ons dan ook de reden om onze plekken en vrijwilligers zorgvuldig te selecteren en een minimum termijn van drie maanden van de vrijwilligers te vragen. Wij hopen dat jij, net als ons, een zorgvuldige keuze maakt als jij anderen wilt gaan helpen. Alleen op deze manier helpen we met z’n allen Indonesië en andere landen vooruit. Mocht je geïnteresseerd zijn in de plekken die wij aanbieden, kijk dan eens hier.

 

Wij willen jullie nog op één artikel wijzen waar de situatie van sommige weeshuizen worden bescheven: Dangers of Voluntourism