VEELGESTELDE VRAGEN

Werkt mijn elektrische apparatuur op Lombok? 
Over het algemeen hebben ze op Lombok, net als hier, 230 volt. Op sommige afgelegen plaatsjes komt soms nog 127 volt voor, maar dit is zeldzaam en ook daarmee werken de meeste apparaten tegenwoordig prima. Over het algemeen zal het geen probleem zijn.

Kan ik geld opnemen op Lombok?
Ja, in de meeste plaatsen van Lombok zijn er pinautomaten die zowel Maestro als Visa en Mastercard accepteren. Kijk even voordat je pint of je bankpas met Maestro, Visa of Mastercard werkt. Voor het opnemen van geld betaal je vaak één of twee euro aan transferkosten, net als wanneer je op vakantie buiten Europa bent.

Is Lombok een veilig eiland?
Lombok is over het algemeen een veilig eiland. Maar net als andere gebieden in Azië raden we je sterk aan om niet teveel te ‘flashen’ met spullen of geld dat je bij je hebt, en je daarnaast aan de wet te houden.

Welke vaccinaties worden aangeraden voor Lombok?
Normaal worden Hepatitis A en B en DTP altijd aangeraden. Soms wordt Rabiës ook aangeraden, zeker als je buiten de toeristengebieden verblijft of met dieren gaat werken. Malaria komt vrijwel niet meer voor op Lombok en wordt op dit moment ook niet aangeraden door de GGD. Wij raden je aan om altijd naar een kliniek voor reizigers te gaan, om zo de laatste informatie te verkrijgen.

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken op Lombok?
Ja, wij regelen een sim-kaartje voor je. Neem dus wel een sim-lock vrije phone mee of koop er hier een voor een klein bedrag.

Heb ik toegang tot internet?
Ja, het mobiele internet op Lombok is van redelijk goede kwaliteit. Ook zijn er meerdere internetcafés op Lombok, of café’s en barretjes waar je WIFI kunt gebruiken.

Wat kan ik mijn vrije tijd doen?Lombok is een geweldig eiland, waar je nog het echte Indonesië kunt meemaken. Wij raden je aan om het eiland te gaan verkennen. Zo is er een hoge vulkaan die je kunt gaan beklimmen, heeft zuid-Lombok de beste surfplekken van heel Indonesië en kun je rond de Gili-eilanden prachtig snorkelen. Ook kun je hier voor een relatief klein bedrag je duikbrevet halen.

Er zijn culturele reizen in de omgeving te doen, prachtige watervallen te zien en eeuwenoude bossen om in te kamperen. Maak een ritje door de prachtige rijstvelden of geniet van de ondergaande zon aan de vele prachtige stranden met ontelbare palmbomen.

Mocht je een weekendje westers willen doen, dan kun je gaan eten en stappen in Sengiggi of Gili T. Daarnaast is een aantal maanden geleden de eerste bioscoop in Mataram geopend. Er is altijd wel iets te zien of te doen op Lombok.

Wanneer is de beste tijd om Lombok te bezoeken? 
Beide seizoenen hebben hun voor- en nadelen. In het droogteseizoen is het wat drukker, met name in de toeristengebieden, en kan het overdag erg warm worden. In het natte seizoen is het vaak wat koeler, koelt het ’s avonds nog verder af door de regen en is het wat rustiger in de toeristengebieden. Je moet wel rekening houden met soms tijdelijk stevige buien.

Zal ik een stagevergoeding krijgen? 
Nee, in Indonesië is het verboden om een vergoeding te krijgen, omdat je dan wettelijk gezien werkt. Jouw visum is alleen om sociaal-culturele ervaring op te doen en je mag hier beslist niet betaald mee gaan werken. Je stage valt dan ook onder een leerervaring en is dus niet een formele baan. Sommige stageplekken bieden je wel een gratis lunch aan op het werk.

Waar zijn de algemene voorwaarden van the Indonesian Experience te vinden?
Deze zijn hier te vinden en via e-mail (info@indonesian-experience.nl) opvraagbaar.

Waar bestaan jullie kosten uit?
Om jouw stage mogelijk te kunnen maken moeten wij een aantal kosten maken;

  • Ons team gaat op zoek naar een geschikte stageplek voor jou
  • Wij zoeken prettige huisvesting voor je
  • Voordat jij hier stage mag lopen heb je de juiste papieren nodig. Wij gaan naar verschillende
    lokale ministeries om deze voor jou te regelen
  • Wij zoeken Lombok af om jou zoveel mogelijk informatie over de cultuur, evenementen en
    leuke uitjes aan te kunnen bieden
  • Als je arriveert huren wij een auto of een taxi om je op te halen en regelen wij een leuk
    welkomstpakketje met simkaart
  • Een deel van je inschrijfbedrag wordt gedoneerd aan de stageplek

Waarom bieden jullie geen stages die één, twee of drie maanden duren?
Wij bieden in principe geen stages / vrijwilligerswerk aan die korter dan vier maanden duren. Dit doen wij omdat wij geloven dat het weinig meerwaarde heeft voor jou en de organisatie. De tijd is te kort om iets substantieels achter te kunnen laten of jezelf grondig te ontwikkelen. Ook voor de instelling of organisatie biedt dit te weinig rendement. Zie ook onze blogartikelen over de risico’s van kortdurende stages en voluntourism, en waarom dit niet goed is voor jou en voor de ontvangende organisatie.

Wat als ik langer dan zes maanden wil blijven?
Als je langer dan 6 maanden stage wilt lopen kan dit, maar dan dient je visum na zes maanden in het buitenland (Singapore of Kuala Lumpur bijvoorbeeld) opnieuw aangevraagd te worden. Wij kunnen je hierbij helpen. Geef het bij ons aan als je overweegt langer dan zes maanden stage te lopen.

Wat als jullie geen geschikte plek voor mij vinden?
Wij hebben een no-cure, no-pay garantie. Dit betekent dat je ons pas betaalt als wij een geschikte plek voor jou gevonden hebben, je onze documenten hebt ontvangen en je stage 100% door kan gaan.

Hoe gaat de betaling voor jullie bemiddeling?
Nadat alles geregeld is en je alleen nog maar het vlieguig hoeft in te stappen, krijg je onze factuur toegestuurd. Deze kan je per overboeking betalen.

Hoe wordt mijn visum geregeld?
Wanneer je voor langere tijd naar Indonesie wilt komen heb je daar een visum voor nodig. De aanvraag hiervan is een ingewikkeld proces dat wij laten doen door een gespecialiseerd bureau. Het aanvragen kan vanaf 3 maanden voor vertrek. Je krijgt van ons de contactgegevens van dit bureau zodat je daar de aanvraag kunt gaan doen. Het visum dient na de eerste 60 dagen in het land verlengd te worden, en wordt dan met 60 nieuwe dagen verlengd. Dit verlengen kun je maximaal 2 keer doen waardoor je op 180 dagen uitkomt, de maximale verblijfsduur van dit visum.

Hoe zal ik wonen?
Als je bij ons in Indonesië stage komt lopen zul je natuurlijk ergens moeten gaan verblijven. Daar zijn meerdere opties voor, van goedkoop basic tot wat duurder en luxer. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om te gaan verblijven in een Kos Kosan, een typische Indonesische woonvorm waar doorgaans
tussen de 4 en 12 personen of gezinnen wonen. Het prettige is dat je gewoon je eigen prive-kamer hebt met in de meeste gevallen airco en sowieso een eigen badkamer. Het voordeel is dat dit relatief goedkoop is, en je dus meer geld overhoudt om leuke dingen te doen!

Wil je graag meer luxe, dan kan dat op verschillende manieren, van homestays tot villa’s. Geef ons aan wat je wensen en budget zijn, dan helpen wij je bij het zoeken naar de perfecte plek. Waar je ook zult verblijven, je zult al snel merken dat je buren erg gastvrij zijn. Een ‘open huis’ is voor
hen erg belangrijk. Mensen kunnen op elk moment van de dag langskomen en worden dan vriendelijk welkom geheten. Zelfs de armste mensen delen het kleine beetje dat zij hebben. Voor Indonesiërs is sociaal contact erg belangrijk. Indonesië kent geen sociale vangnetten zoals wij die hebben in Nederland. Als er iets gebeurt en je hebt hulp nodig, dan ben je op elkaar aangewezen. Daarom investeren Indonesiërs veel in onderlinge sociale contacten. Het lijkt wel een beetje op het ‘noaberschap’ dat wij in het oosten van Nederland kennen.

Wat voor vervoer is er?
Azie staat bekend om de vele scootertjes die overal rijden. Dit is ook logisch, ze zijn relatief goedkoop en lekker wendbaar in de vaak smalle straatjes. Het nadeel van deze scooters, is dat deze allemaal een 125CC motor hebben, wat ze voor de Nederlandse wet een motor in plaats van een scooter zoals wij die kennen maakt. Dit betekent dat je zonder Nederlands motorrijbewijs, niet mag rijden op deze scooters, en je niet verzekerd bent wanneer je dit toch doet.

Daarnaast is het zo, dat wanneer je hier naartoe komt, je gesponsord wordt door jouw stage organisatie. Dit betekent dat zij garant staan voor jouw verblijf hier, en jouw gedrag tijdens jouw verblijf hier. Wanneer je op eigen initiatief een scooter huurt, overtreed je de wet en kan jouw stage organisatie daarop aangesproken worden. Dit alles maakt dat wij ons in dat geval genoodzaakt zien om je stage te beeindigen, waardoor je visum ingetrokken zal worden en je niet langer in Indonesie kunt blijven.

Gelukkig zijn er veel alternatieven op het gebied van vervoer. Je kan gebruik maken van het Ojek systeem, door middel van een te downloaden app op je telefoon kun je snel een taxi scooter bestellen, die je voor een kleine prijs brengt waar je graag naartoe wil.
Ook kun je kiezen voor een Bemo, een lokaal klein busje. Niet een handige optie wanneer je ergens snel wilt zijn, aangezien hun tijden en routes niet altijd vast staan, maar wel een leuke en erg goedkope manier om op lokale wijze van punt A naar punt B te gaan. Het is ook een leuke manier om met de lokale mensen in contact te komen, omdat het niet vaak voorkomt dat westerse mensen hier gebruik van maken.

Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van taxi’s, met name voor de wat langere afstanden. Dit is iets duurder dan een Ojek maar in vergelijking met Nederlandse prijzen nog steeds erg goedkoop, en een erg prettige en comfortabele manier van verplaatsen. Taxi’s hebben airco, je kunt je weekendtas makkelijk meebrengen en als je met meerdere stagiaires rijdt, kunnen jullie de kosten onderling verdelen.

Welke kosten maak ik bij het stage lopen in Indonesië?
Aan al dit moois hangt uiteraard een prijskaartje. We kennen uit ervaring het budget waar een gemiddelde student over beschikt, en hebben daar zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Houd er rekening mee dat sommige bedragen die hieronder staan schattingen zijn of afhankelijk zijn van jouw voorkeuren en wensen, bijvoorbeeld de kosten voor verblijf.

De prijs voor je buitenlandse avontuur bestaan uit een aantal onderdelen, namelijk;
– Inschrijving
– Begeleiding
– Wonen
– Visum
– Vervoer

Inschrijving
Dit is een vast bedrag van 349 euro dat je betaalt aan ons. Van dit bedrag betalen wij een aantal kosten die wij lokaal in Indonesie moeten maken om jouw stage mogelijk te kunnen maken. Het betalen van het inschrijfbedrag vragen wij van je nadat wij al je documenten hebben verzorgd. Dat is het moment waarop je je visum kunt gaan aanvragen en je vliegticket kunt gaan boeken. Het inschrijfbedrag dient voldaan te worden voor vertrek naar Indonesië.

Begeleiding
Dit is een maandelijks bedrag van 2.250.000 rupiah, omgerekend is dit ongeveer 140 euro (afhankelijk van de wisselkoers op dat moment). Dit bedrag mag je zien als het salaris van al onze teamleden voor het werk dat zij voor jou uitvoeren. Deze kosten lopen van het begin tot het einde van je stage en betaal je ter plekke in Indonesië.

Wonen
Voor het wonen is het lastig om een prijsinschatting te maken, aangezien dit heel erg afhangt van jouw keuze hierin. Je kunt al degelijk verblijven voor 100-125 euro per maand, maar als je mega luxe wilt wonen, kost dat uiteraard meer (denk aan 275 -325 euro per maand).

Visum
Als je voor langere tijd naar Indonesie wil heb je een visum nodig. Het aanvragen van je visum laten wij uitvoeren door een partij die daarin gespecialiseerd is. Wij zorgen voor het contact met hen en de kosten hiervan voldoe je rechtstreeks aan hen. De kosten voor een visum van 60 dagen zijn ongeveer 220 euro. Dit visum dient elke 60 dagen verlengd te worden, wat ongeveer 90 euro per verlenging kost.

Andere kosten
Naast deze kosten heb je nog een aantal kostenposten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld je vliegticket. Ook zul je, afhankelijk van eerdere reizen die je mogelijk al hebt gemaakt, een aantal inentingen nodig hebben. Op dit moment betreffen dit inentingen tegen buiktyfus, hepatitis B, rabies en TBC. Momenteel is malaria medicatie op Lombok niet nodig, hoewel dit van tijd tot tijd verandert.

Andere mogelijke kosten die je maakt zijn onder andere kosten voor lokaal vervoer, in sommige gevallen elektriciteit, taalles, eten en drinken en leuke uitstapjes.