VEELGESTELDE VRAGEN

Werkt mijn elektrische apparatuur op Lombok? 
Over het algemeen hebben ze op Lombok, net als hier, 230 volt. Op sommige afgelegen plaatsjes komt soms nog 127 volt voor, maar dit is zeldzaam en ook daarmee werken de meeste apparaten tegenwoordig prima. Over het algemeen zal het geen probleem zijn.

Kan ik geld opnemen op Lombok?
Ja, in de meeste plaatsen van Lombok zijn er pinautomaten die zowel Maestro als Visa en Mastercard accepteren. Kijk even voordat je pint of je bankpas met Maestro, Visa of Mastercard werkt. Voor het opnemen van geld betaal je vaak één of twee euro aan transferkosten, net als wanneer je op vakantie buiten Europa bent.

Is Lombok een veilig eiland?
Lombok is over het algemeen een veilig eiland. Maar net als andere gebieden in Azië raden we je sterk aan om niet teveel te ‘flashen’ met spullen of geld dat je bij je hebt, en je daarnaast aan de wet te houden.

Welke vaccinaties worden aangeraden voor Lombok?
Normaal worden Hepatitis A en B en DTP altijd aangeraden. Soms wordt Rabiës ook aangeraden, zeker als je buiten de toeristengebieden verblijft of met dieren gaat werken. Malaria komt vrijwel niet meer voor op Lombok en wordt op dit moment ook niet aangeraden door de GGD. Wij raden je aan om altijd naar een kliniek voor reizigers te gaan, om zo de laatste informatie te verkrijgen.

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken op Lombok?
Ja, wij regelen een sim-kaartje voor je. Neem dus wel een sim-lock vrije phone mee of koop er hier een voor een klein bedrag.

Heb ik toegang tot internet?
Ja, het mobiele internet op Lombok is van redelijk goede kwaliteit. Ook zijn er meerdere internetcafés op Lombok, of café’s en barretjes waar je WIFI kunt gebruiken.

Hoeveel gaat een verblijf op Lombok mij kosten?
Dit ligt een beetje aan je levensstijl. Als je elk weekend gaat feesten op bijvoorbeeld party-eiland Gili T, dan zal dit meer kosten dan wanneer je het rustig aan doet en cultuur snuift of gaat surfen in het weekend. Je standaard verblijf kost 275 euro per maand inclusief huisvesting, een warme maaltijd kost ongeveer 1,50 euro. Je visum verlengen 45 euro.

Wij ervaren dat het verblijf van een student gemiddeld 500 tot 650 euro per maand kost, met reizen, sporten en af en toe stappen.

Wat kan ik mijn vrije tijd doen?
Lombok is een geweldig eiland, waar je nog het echte Indonesië kunt meemaken. Wij raden je aan om het eiland te gaan verkennen. Zo is er een hoge vulkaan die je kunt gaan beklimmen, heeft zuid-Lombok de beste surfplekken van heel Indonesië en kun je rond de Gili-eilanden prachtig snorkelen. Ook kun je hier voor een relatief klein bedrag je duikbrevet halen.

Er zijn culturele reizen in de omgeving te doen, prachtige watervallen te zien en eeuwenoude bossen om in te kamperen. Maak een ritje door de prachtige rijstvelden of geniet van de ondergaande zon aan de vele prachtige stranden met ontelbare palmbomen.

Mocht je een weekendje westers willen doen, dan kun je gaan eten en stappen in Sengiggi of Gili T. Daarnaast is een aantal maanden geleden de eerste bioscoop in Mataram geopend. Er is altijd wel iets te zien of te doen op Lombok.

Wanneer is de beste tijd om Lombok te bezoeken? 
Beide seizoenen hebben hun voor- en nadelen. In het droogteseizoen is het wat drukker, met name in de toeristengebieden, en kan het overdag erg warm worden. In het natte seizoen is het vaak wat koeler, koelt het ’s avonds nog verder af door de regen en is het wat rustiger in de toeristengebieden. Je moet wel rekening houden met soms tijdelijk stevige buien.

Zal ik een stagevergoeding krijgen? 
Nee, in Indonesië is het verboden om een vergoeding te krijgen, omdat je dan wettelijk gezien werkt. Jouw visum is alleen om sociaal-culturele ervaring op te doen en je mag hier beslist niet betaald mee gaan werken. Je stage valt dan ook onder een leerervaring en is dus niet een formele baan. Sommige stageplekken bieden je wel een gratis lunch aan op het werk.

Waar zijn de algemene voorwaarden van the Indonesian Experience te vinden?
Deze zijn hier te vinden en via e-mail (info@indonesian-experience.nl) opvraagbaar.