VEELGESTELDE VRAGEN

Werkt mijn elektrische apparatuur op Lombok? 
Over het algemeen hebben ze op Lombok, net als hier, 230 volt. Op sommige afgelegen plaatsjes komt soms nog 127 volt voor, maar dit is zeldzaam en ook daarmee werken de meeste apparaten tegenwoordig prima. Over het algemeen zal het geen probleem zijn.

Kan ik geld opnemen op Lombok?
Ja, in de meeste plaatsen van Lombok zijn er pinautomaten die zowel Maestro als Visa en Mastercard accepteren. Kijk even voordat je pint of je bankpas met Maestro, Visa of Mastercard werkt. Voor het opnemen van geld betaal je vaak één of twee euro aan transferkosten, net als wanneer je op vakantie buiten Europa bent.

Is Lombok een veilig eiland?
Lombok is over het algemeen een veilig eiland. Maar net als andere gebieden in Azië raden we je sterk aan om niet teveel te ‘flashen’ met spullen of geld dat je bij je hebt, en je daarnaast aan de wet te houden.

Welke vaccinaties worden aangeraden voor Lombok?
Normaal worden Hepatitis A en B en DTP altijd aangeraden. Soms wordt Rabiës ook aangeraden, zeker als je buiten de toeristengebieden verblijft of met dieren gaat werken. Malaria komt vrijwel niet meer voor op Lombok en wordt op dit moment ook niet aangeraden door de GGD. Wij raden je aan om altijd naar een kliniek voor reizigers te gaan, om zo de laatste informatie te verkrijgen.

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken op Lombok?
Ja, wij regelen een sim-kaartje voor je. Neem dus wel een sim-lock vrije phone mee of koop er hier een voor een klein bedrag.

Heb ik toegang tot internet?
Ja, het mobiele internet op Lombok is van redelijk goede kwaliteit. Ook zijn er meerdere internetcafés op Lombok, of café’s en barretjes waar je WIFI kunt gebruiken.

Hoeveel gaat een verblijf op Lombok mij kosten?
Dit ligt een beetje aan je levensstijl. Als je elk weekend gaat feesten op bijvoorbeeld party-eiland Gili T, dan zal dit meer kosten dan wanneer je het rustig aan doet en cultuur snuift of gaat surfen in het weekend. Je standaard verblijf kost 275 euro per maand inclusief huisvesting, een warme maaltijd kost ongeveer 1,50 euro. Je visum verlengen 45 euro.

Wij ervaren dat het verblijf van een student gemiddeld 500 tot 650 euro per maand kost, met reizen, sporten en af en toe stappen.

Wat kan ik mijn vrije tijd doen?Lombok is een geweldig eiland, waar je nog het echte Indonesië kunt meemaken. Wij raden je aan om het eiland te gaan verkennen. Zo is er een hoge vulkaan die je kunt gaan beklimmen, heeft zuid-Lombok de beste surfplekken van heel Indonesië en kun je rond de Gili-eilanden prachtig snorkelen. Ook kun je hier voor een relatief klein bedrag je duikbrevet halen.

Er zijn culturele reizen in de omgeving te doen, prachtige watervallen te zien en eeuwenoude bossen om in te kamperen. Maak een ritje door de prachtige rijstvelden of geniet van de ondergaande zon aan de vele prachtige stranden met ontelbare palmbomen.

Mocht je een weekendje westers willen doen, dan kun je gaan eten en stappen in Sengiggi of Gili T. Daarnaast is een aantal maanden geleden de eerste bioscoop in Mataram geopend. Er is altijd wel iets te zien of te doen op Lombok.

Wanneer is de beste tijd om Lombok te bezoeken? 
Beide seizoenen hebben hun voor- en nadelen. In het droogteseizoen is het wat drukker, met name in de toeristengebieden, en kan het overdag erg warm worden. In het natte seizoen is het vaak wat koeler, koelt het ’s avonds nog verder af door de regen en is het wat rustiger in de toeristengebieden. Je moet wel rekening houden met soms tijdelijk stevige buien.

Zal ik een stagevergoeding krijgen? 
Nee, in Indonesië is het verboden om een vergoeding te krijgen, omdat je dan wettelijk gezien werkt. Jouw visum is alleen om sociaal-culturele ervaring op te doen en je mag hier beslist niet betaald mee gaan werken. Je stage valt dan ook onder een leerervaring en is dus niet een formele baan. Sommige stageplekken bieden je wel een gratis lunch aan op het werk.

Waar zijn de algemene voorwaarden van the Indonesian Experience te vinden?
Deze zijn hier te vinden en via e-mail (info@indonesian-experience.nl) opvraagbaar.

Waar bestaan jullie kosten uit?
Om jouw stage mogelijk te kunnen maken moeten wij een aantal kosten maken;

 • Ons team gaat op zoek naar een geschikte stageplek voor jou
 • Wij zoeken prettige huisvesting voor je
 • Voordat jij hier stage mag lopen heb je de juiste papieren nodig. Wij gaan naar verschillende
  lokale ministeries om deze voor jou te regelen
 • Wij zoeken Lombok af om jou zoveel mogelijk informatie over de cultuur, evenementen en
  leuke uitjes aan te kunnen bieden
 • Als je arriveert huren wij een auto of een taxi om je op te halen en regelen wij een leuk
  welkomstpakketje met simkaart
 • Een deel van je inschrijfbedrag wordt gedoneerd aan de stageplek

Waarom bieden jullie geen stages die één, twee of drie maanden duren?
Wij bieden in principe geen stages / vrijwilligerswerk aan die korter dan vier maanden duren. Dit doen wij omdat wij geloven dat het weinig meerwaarde heeft voor jou en de organisatie. De tijd is te kort om iets substantieels achter te kunnen laten of jezelf grondig te ontwikkelen. Ook voor de instelling of organisatie biedt dit te weinig rendement. Zie ook onze blogartikelen over de risico’s van kortdurende stages en voluntourism, en waarom dit niet goed is voor jou en voor de ontvangende organisatie.

Wat als ik langer dan zes maanden wil blijven?
Als je langer dan 6 maanden stage wilt lopen kan dit, maar dan dient je visum na zes maanden in het buitenland (Singapore of Kuala Lumpur bijvoorbeeld) opnieuw aangevraagd te worden. Wij kunnen je hierbij helpen. Geef het bij ons aan als je overweegt langer dan zes maanden stage te lopen.

Wat als jullie geen geschikte plek voor mij vinden?
Wij hebben een no-cure, no-pay garantie. Dit betekent dat je ons pas betaalt als wij een geschikte plek voor jou gevonden hebben, je onze documenten hebt ontvangen en je stage 100% door kan gaan.

Hoe gaat de betaling voor jullie bemiddeling?
Nadat alles geregeld is en je alleen nog maar het vlieguig hoeft in te stappen, krijg je onze factuur toegestuurd. Deze kan je per overboeking betalen.

Welke kosten maak ik verder bij het stage lopen in Indonesië?
Maandelijks kun je ongeveer op de volgende kosten rekenen:

 • Begeleidingskosten: Wij vragen een vast maandelijks bedrag van 2,000,000 Indonesische rupiah. Afhankelijk van de koers is dit 125-135 euro.
 • Verblijf: Afhankelijk van hoe luxe je wilt wonen moet je tussen de 100 en 400 euro verwachten. We bieden verschillende opties aan, zodat je een verblijf kunt huren dat bij jou past.
 • Visum: Het aanvragen van een visum voor langdurig verblijf kost 220 euro. Na 2 maanden verblijf op Lombok dient deze per maand te worden verlengd. Dit kost per verlenging circa 90 euro, afhankelijk van de wisselkoers.
 • Vliegticket: Een retour-ticket van Nederland naar Lombok kost ongeveer tussen 600 – 800 euro, afhankelijk met welke maatschappij je gaat en in welke periode je vliegt. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikt ticket. Vraag bij je onderwijsinstelling na of zij een geldpotje hebben waarmee zij je ticket (deels) vergoeden. Meerdere onderwijsinstellingen bieden dit namelijk aan.